Heimat Egyesület/Heimatverein

A Babarci Heimat Egyesület 2020 decemberétől működik civil szervezetként. Tagjai baráti, családi közösségként már hosszú évek óta aktívan tevékenykednek Babarc község közösségi életében a német nemzetiségi hagyományok, értékek kutatása, fenntartása és ápolása, érdekében.

Az Egyesület kiemelkedő feladatai:

• A babarci német nemzetiségi hagyományok felkutatása, fenntartása és ápolása, továbbadása az ifjabb generáció számára;
• Babarci sváb népviselet gyűjtése, ápolása;
• A település sváb mesterségeinek, kézműves tevékenységeinek ápolása, fiatalabb generációk számára átadása;
• Magyarországi német népdalok, néptáncok gyűjtése, ápolása, rögzítése és a hozzá szükséges hagyományos hangszeres kíséret támogatása;
• A magyarországi német ételreceptek összegyűjtése, készítése, tanítása, gasztronómia bemutatók;

Az egyesület szervezésében nemzetiség, hagyományőrző programok és élményprogramok kerülnek megvalósításra. Célunk, hogy újjáélesszük a régen elfeledett szokásokat, azokat a mai fiatalok igényekhez igazítva újra beillesszük a kulturális kínálatba, a közösség életébe.

Az Egyesület székhelyén egy sváb tájház található, amely Baranya legrégebbi tájháza. A tájház évente több gyermek és felnőtt csoportot is fogad, egész napos programot kínálva számukra. A tájház működtetésében, a gyűjtemény bővítésében, a programok szervezésében az Egyesület tagjai aktívan részt vállalnak.

Fontosnak tartjuk a német nemzetiségi kultúra ápolásában való együttes tevékenységet, a közösség építést. Tevékenységeink során együttműködünk a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzattal, kulturális csoportokkal, Magyarországi Német Fiatalok Közösségével (GJU). Bár fiatal Egyesület vagyunk, de fontos szerepet játszunk a település kulturális életében. Missziónk, hogy baráti közösségünk és közös programjaink a Babarcon élő fiatalok községünkhöz való kötödését és nemzetiségi identitását megerősítsék; segítve ezzel a fiatal generációk helyben maradását, a falu népességének magtartását.