Magyar Falu Program

Egyesületünk

 a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap

FCA-közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása (2021.)

 KP-1-2021/3-001070 azonosítószú,

Éljük meg a múltat! Örökség átadás, hagyományápolás interaktívan, Babarcon című pályázata

1 991 198 Ft, azaz egymillió-kilencszázkilencvenegyezer-százkilencvennyolc Ft támogatást nyert el.

A projekt összefoglaló leírása:

A Babarci Heimat Egyesület 2020-tól működik civil szervezeti formában. Tagjai baráti közösségként hosszú évek óta aktívan tevékenykednek Babarc község közösségi életében a német nemzetiségi hagyományok ápolása érdekében. Az Egyesület alapszabályában rögzített kiemelkedő feladata:

  • Az épített örökség, sváb tájház épületének állagmagóvása;
  • Kiállítási anyagok, berendezési tárgyak, eszközök, bútorok gyűjtése, felújítása, gyűjtemény bővítése;
  • A babarci német nemzetiségi hagyományok felkutatása, fenntartása és ápolása, továbbadása az ifjabb generáció számára.

Projektünket is ezen tevékenységekhez kapcsolódóan valósítottuk meg. Az Egyesület székhelyén egy német nemzetiségi tájház található, amely Baranya legrégebbi tájháza. A tájház évente több iskolás, óvodás csoportot is fogad, egész napos programot kínálva számukra. A Tájház gyűjteményét a mai gyermekek és fiatalok számára is érdekes, interaktív formában igyekszünk bemutatni. Ezért egy „falusi életjelenetet” ábrázoló szoba kialakítását valósítottuk meg, ahol különböző kézműves tevékenységeket ismerhetnek meg a látogatók. Népviseleti ruhákba öltöztetett múzeumi babákkal szeretnénk élményszerűvé tenni a kiállítási anyagot. Lehetőséget adunk arra is, hogy az egyes tevékenységeket a látogatók maguk is kipróbálhassák. A múzeumi babákkal berendezett életjelenetet ábrázoló szoba átadására 2022. 08. 19-én, ünnepélyes keretek között került sor.

A bemutatott használati tárgyak, eszközök, bútorokhoz kapcsolódó ismereteket magyar és német, nyelven online formában is elérhetővé kívánjuk tenni. A látogatók a kiállításhoz kapcsolódó szövegeket, képeket infokommunikációs eszközök (mobil telefon, tablet) segítségével, QR-kód leolvasással tudják megjeleníteni. A kisebb gyermekek számára a népi játékok segítségével hozzuk közelebb az elmúlt korok gyermekeinek mindennapjait. Előadásokkal, bemutatókkal szeretnék átadni a tájházhoz és a Babarci német nemzetiségi kultúrához kapcsolódó ismereteket. Ehhez a közösségi térben egy nagyobb méretű prezentációs eszközt, kivetítőt helyeztünk el.

A pályázati forrásból beszerzett eszközök:

IKT eszközök: 2 dbTablet, 1db TV , 1 db hangfal, 1 db wifi router, 1 db hifi erősítő.

Múzeumi babák : 6 db múzeumi baba beszerzésére.

Nép játékok beszerzése: 1 db csigafuttató, 2 db százlábú, 1 db pajtás szekér, 1 db csilingelő kolompó, 2 db hernyótalpas, 2 db gólyaláb.