NEA 2022

Egyesületünk a NEAO-KP-1-2022/6-000642 azonosítószú,

„Német nemzetiségi hagyományok ápolása és élményszerű továbbadása
a fiatal generációk számára Babarcon” című pályázata

150 000 Ft, azaz százötvenezezer Ft visszanem térítendő támogatást nyert el.

A projekt összefoglaló leírása:

A Babarci Heimat Egyesület szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására kérte a Nemzeti összetartozás kollégium támogatását. Tevékenységünk fókuszában a német nemzetiségi hagyományápolás és kulturális tevékenység élményszerű átadása áll. Projektünk egy Baranya megyei községben, Babarcon valósul meg. Programjainkba elsősorban a gyermekeket és fiatalok szeretnénk bevonni. A tervezett tevékenységeink következtében a nemzeti és nemzetiségi összetartozás, valamint a helyi civil közösség, elsősorban a fiatal generációk nemzetiségi identitásának megerősödését várjuk

A pályázati forrásból megvalósított programunk:

2022. január 29-én tartottuk első farsangi délutánunkat a Svábudvarban. A hagyományteremtő programon igazi sváb hólabdát és szalagos fánkot süthettek és kóstolhattak a vendégek. A workshopon a gyerekek nagy lelkesedéssel és aktívan vettek részt. Ezt követően levetítettük a „Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk” című filmet, melyet mindenki érdeklődve figyelt. A délután folyamán sor került a tájház felszentelésére is. Az est megkoronázásaként pedig disznótoros vacsorát szolgáltunk fel. A jó hangulatért most is a Schwabenhof duo felelt.

A rendezvényt a Babarci Heimat Egyesület szervezte a Babarci Német Önkormányzat aktív közreműködésével. Az esemény látrejöttét támogatta a Bethlen Gábor Alapakezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap.